Ben jij geschikt als buschauffeur?

Wil jij touringcar- of lijnbuschauffeur worden? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om te kunnen beginnen aan ons opleidingstraject tot buschauffeur.

Voldoe jij aan deze eisen? Meld je dan snel aan voor de informatieavond en kom erachter of een baan als buschauffeur iets voor jou is.

Het opleidingstraject tot buschauffeur

Voor het opleidingstraject tot buschauffeur werken wij samen met Van Buuren Opleidingen. Dit officiële opleidingsinstituut verzorgt de opleiding die jij nodig hebt om als buschauffeur aan de slag te kunnen. Om te mogen werken als buschauffeur heb je uiteraard een groot rijbewijs D nodig, maar ook Code 95. Deze aanduiding op je rijbewijs betekent dat jij beroepsmatig een bus mag besturen. Voor het behalen van je rijbewijs D doe je twee theorie-examens, een praktijkexamen en onderga je een medische keuring. Voor het behalen van Code 95 doe je een theorie-examen en twee praktische toetsen.

Praktijkopleiding
buschauffeur

Tijdens de rijlessen leer je om een bus volledig te beheersen, onder uiteenlopende omstandigheden. Na de eerste rijles kan jouw instructeur je vertellen hoeveel lessen jij nodig hebt om je praktijkexamen te halen. Gemiddeld hebben deelnemers 20-25 uur rijles nodig. Tijdens de praktijklessen wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende punten:

 • De controle van het voertuig en de administratie
 • Het rijden binnen en buiten de bebouwde kom
 • Het rijden op verschillende wegtypen
 • Bijzondere verrichtingen, zoals in een bocht achteruit rijden

Let op: de praktische toets en toets besloten terrein zijn een verplicht onderdeel wanneer je je Code 95 wilt halen.

Theorieopleiding
buschauffeur en Code 95

Om als buschauffeur aan het werk te mogen, moet je naast je praktijkexamen drie verschillende theorie-examens en twee praktische toetsen afleggen:

 • Vakbekwaamheid deel 1: Techniek & Verkeer
 • Vakbekwaamheid deel 2: Administratie Personenvervoer
 • Vakbekwaamheid deel 3: Cases
  • Praktische Toets
  • Toets Besloten Terrein (voertuigcontrole en manoeuvreren)

Medische keuring

Om touringcar- of lijnbuschauffeur te worden moet je eerst een medische keuring ondergaan. Vrachtbaan regelt de medische keuring en je eigen verklaring voor jou. Tijdens de lessen Vakbekwaamheid deel 1 komt er dan een arbo-arts langs, die deze keuring uitvoert.

Buschauffeur openbaar vervoer

Als buschauffeur in het openbaar vervoer breng je reizigers veilig en snel naar hun plaats van bestemming. Het is een leuke en afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. Als buschauffeur is het belangrijk dat je representatief en klantvriendelijk bent. Je bent de gastheer of gastvrouw van de bus en zorgt ervoor dat jouw passagiers een prettige reis hebben.

Daarnaast is het van belang dat je flexibel bent: je werkt als buschauffeur veel op onregelmatige tijden, zoals ‘s avonds, in het weekend en op feestdagen. Ook moet je snel kunnen handelen in onverwachte situaties, zoals een mankement aan de bus, een vervelende passagier of een ongeluk. Zie jij een uitdagende en afwisselende baan als buschauffeur in het openbaar vervoer wel zitten? Vrachtbaan leidt je op en zorgt ervoor dat je direct na je opleiding aan de slag kunt. Zoek je toch net iets anders? Misschien past een baan als vrachtwagenchauffeur beter bij jou.

Touringcarchauffeur worden

Ben jij verantwoordelijk, houd je van reizen en werk je graag met mensen? Dan is een baan als touringcarchauffeur iets voor jou. Als touringcarchauffeur breng je reizigers veilig en snel van A naar B. Jij verzorgt dagtochten en meerdaagse reizen in binnen- en buitenland of pendels wanneer de treinen bijvoorbeeld niet rijden.

Als chauffeur van een touringcar ben je niet alleen een goede chauffeur, maar ook een gastvrouw of -heer. Je zorgt ervoor dat de passagiers van jouw bus een prettige reis hebben en houdt je touringcar netjes en schoon. Wel moet je als touringcarchauffeur vaak werken als andere mensen vrij zijn. Je hebt onregelmatige werktijden en werkt vaak ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Is dit geen probleem voor jou? Meld je dan aan voor onze informatieavond en kom erachter of een baan als touringcarchauffeur echt iets voor jou is.

Kom naar de informatieavond

Zie jij een baan als buschauffeur wel zitten maar wil je zeker weten of het wel echt iets voor jou is? Tijdens onze informatieavond vertellen we je alles wat je wilt weten over een baan als buschauffeur. Je komt alles te weten over:

 • Het opleidingstraject
 • De mogelijkheden op de arbeidsmarkt
 • De opleidingskosten
 • Subsidiemogelijkheden
 • Alles wat je verder nog wilt weten

Na de informatieavond kun je je meteen inschrijven voor een persoonlijke intake. Tijdens deze intake gaan we meteen een stukje rijden om te kijken of jij het in je hebt om buschauffeur te worden.

Financiering van je opleiding

Wij begrijpen dat het niet voor iedereen mogelijk is alle opleidingskosten in een keer zelf te betalen. Het is daarom mogelijk om je opleiding eerst gedeeltelijk door ons te laten betalen. Dit bedrag kun je renteloos terugbetalen wanneer je een baan als buschauffeur hebt. Daarnaast zijn er verschillende subsidiemogelijkheden vanuit het UWV en de gemeente. Wij helpen je graag met uitzoeken of jij recht hebt op een subsidie om jouw opleiding tot buschauffeur te betalen.

Daar komt nog bij dat je een groot financieel voordeel hebt wanneer je via Vrachtbaan je opleiding tot buschauffeur volgt. Onze opleidingspartner Van Buuren Opleidingen is een officieel opleidingsinstituut en mag daarom als een van de weinige transportopleiders in Nederland de opleidingen btw-vrij aanbieden aan particulieren. Dit betekent dat jij 21% korting krijgt op de opleidingen én dat alle kosten die je tijdens je opleiding maakt fiscaal aftrekbaar zijn.

Meld je hier aan voor de informatieavond

Animatie voor laden formulier