Hoe word ik vrachtwagenchauffeur?
Om vrachtwagenchauffeur te worden heb je allereerst je rijbewijs C nodig. Heb je alleen een rijbewijs B? Geen zorgen: bij Vrachtbaan kun je je opleiding voor rijbewijs C volgen en examen doen. Naast dit groot rijbewijs moet je ook de Code 95 halen. De Code 95 heb je nodig om als professioneel vrachtwagenchauffeur aan de slag te kunnen. Ook je Code 95 kun je halen via Vrachtbaan als onderdeel van jouw opleiding.
Wat verdient een vrachtwagenchauffeur?
Wat je gaat verdienen als vrachtwagenchauffeur hangt van een aantal factoren af. Dit verschilt bijvoorbeeld per werkgever, branche en CAO, maar ook of je binnenlandse of buitenlandse ritten doet. Het salaris van een nationaal vrachtwagenchauffeur ligt in Nederland gemiddeld tussen de € 1700,- en € 2100,- per maand. Je hebt daarnaast recht op toeslagen voor bijvoorbeeld overwerk, ’s nachts werken en werken op feestdagen.
Wat doet een vrachtwagenchauffeur?
Veel mensen denken dat een vrachtwagenchauffeur niks anders doet dan het vervoeren van goederen van A naar B. Er komt echter veel meer kijken bij een baan als vrachtwagenchauffeur. Zo ben je bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het:
- veilig laden en lossen van je vracht
- technisch controleren van de vrachtwagen, zoals oliepeil en bandenspanning
- schoonhouden van de vrachtwagen voor een representatieve uitstraling
- afhandelen van de administratie
Dit zijn belangrijke taken waar je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en oog voor detail voor moet hebben.
Wat kost de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?
Wat de opleiding tot vrachtwagenchauffeur voor jou kost, hangt af van een aantal factoren. Onder andere van hoeveel lesuren jij nodig hebt om je rijbewijs C te halen. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om via uitkerende instanties, zoals het UWV of de gemeente, de opleidingskosten vergoed te krijgen. Vrachtbaan kan je helpen bij het uitzoeken van de subsidiemogelijkheden. Wanneer je de financiering zelf niet rond krijgt, kan Vrachtbaan een deel van je opleiding voorfinancieren. Dit bedrag betaal je ons zonder rente terug wanneer je een baan hebt.
Betaal ik btw voor een opleiding tot vrachtwagenchauffeur?
Als je je opleiding tot vrachtwagenchauffeur bij Vrachtbaan volgt, betaal je geen btw. Dit komt omdat onze opleidingspartner Van Buuren Opleidingen een officieel opleidingsinstituut is. Zij mogen als een van de weinige transportopleiders in Nederland hun opleidingen btw-vrij aanbieden aan particulieren. Dit betekent dus standaard 21% korting op je opleiding. Daarnaast zijn alle kosten die je voor je opleiding maakt fiscaal aftrekbaar.
Wat moet een vrachtwagenchauffeur kunnen?
Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen als je vrachtwagenchauffeur wilt worden. Voordat je aan een opleiding bij Vrachtbaan begint, is het belangrijk dat je aan de volgende eisen voldoet:
- Je bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs B
- Je bent lichamelijk helemaal gezond
- Je stelt je representatief op
- Je beheerst de Nederlandse taal goed
Daarnaast is het belangrijk dat je als vrachtwagenchauffeur flexibel en stressbestendig bent. Ook moet je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Past een baan als vrachtwagenchauffeur toch niet helemaal bij jou maar wil je wel elke dag de weg op als chauffeur? Bij Vrachtbaan kun je ook buschauffeur worden.
Krijg ik baangarantie als ik vrachtwagenchauffeur word?
Ja, als je de opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgt bij Vrachtbaan, gebruiken wij ons uitgebreide netwerk in de transportsector om een baan voor jou te vinden. Je kunt meteen na je opleiding fulltime aan de slag bij een leuke werkgever, maar er zijn ook mogelijkheden tot parttime werken.
Kan ik me laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur?
Dat kan zeker. Ben je niet tevreden met je huidige functie of ben je echt toe aan iets anders? Bij Vrachtbaan.nl kunnen we jou omscholen tot vrachtwagenchauffeur. Wij verzorgen het gehele opleidingstraject voor je en stomen je klaar voor een baan als vrachtwagenchauffeur.
Waar kan ik als vrachtwagenchauffeur aan de slag?
Als je een opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgt via Vrachtbaan, zorgen wij ervoor dat je na je opleiding direct aan de slag kunt bij een leuke werkgever. Je kunt als vrachtwagenchauffeur in verschillende branches terecht, zoals distributie, wegenbouw, containertransport, tanktransport en het vervoer van gevaarlijke stoffen.
Hoelang mag een vrachtwagenchauffeur rijden?
Zonder onderbreking mag een vrachtwagenchauffeur 4,5 uur achter elkaar rijden, maar dan moet hij wel tijdig zijn pauzes inlassen. In totaal mag je als vrachtwagenchauffeur 9 tot 10 uur per dag rijden. Daarnaast geldt de regel dat een vrachtwagenchauffeur normaliter per 24 uur minimaal elf uur achter elkaar moet rusten. Dit is exclusief de 45 minuten pauze per 4,5 gereden uren.
Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Bekijk dan onze pagina over vrachtwagenchauffeur worden of neem contact met ons op.